Beregning av din risiko for brudd med hjelpemiddelet FRAX
Klikk her for beregning

"Har jeg økt risiko for brudd?"
Klikk her for å ta osteoporosetesten

Etablering av lokalforening i Norsk Osteoporoseforbund.
Retningslinjer

18.04.2017. Dagens tips. Kjevebensnekrose.

Av generalsekretær Jan Arvid Dolve.
 
Vel overstått påske!
Som et resultat av at vi igår tok for oss Bisfosfonatene i den medikamentelle behandling av osteoporose, kom spørsmålet om kjevebensnekrose. Vi finner det relevant å ta med det som et siste tema i påskeserien vår.
Hva er kjevebensnekrose?
Ved kjevebensosteonekrose oppstår det et sår i munnhulens slimhinne som ikke er tilhelet etter 8 uker på tross av behandling. Overflaten av kjevebenet vil bli blottlagt, og tilstanden kan være smertefull. Det skal bemerkes at det er flere andre sykdommer i munnhulen som kan gi lignende forandringer, og disse må utelukkes før man kan stille diagnosen kjevebensnekrose.
 
Hva kan forårsake kjevebensnekrose?
I de senere år har det blitt stor oppmerk somhet rundt denne diagnosen fordi man har ment at behandling med bisfosfonater kan være en utløsende faktor. Det ser ut til at omtrent halvparten av tilfellene er forbundet med bruk av bisfosfonat, mens man hos den andre halvparten ikke kan påvise noen sikker årsak. Som anført over må man utelukke flere andre tilstander i munnhulen før man stiller diagnosen kjevebensnekrose, hvis ikke vil man overdiagnostisere tilstanden.
 
Hvem har risiko for å få kjevebensnekrose?
De aller fleste med kjevebensnekrose er kreftpasienter uten osteoporose som har fått behandling med store doser bisfosfonat intravensøst i
behandling av skjelettskader fremkalt av kreftsykdommen. Hos svært mange av disse pasientene har symptomene kommet etter et tannkirurgisk inngrep.
 
Kan pasienter med osteoporose som behandles med bisfosfonat få kjevebensnekrose?
Det ser også ut til at pasienter som behandles for osteoporose med tabletter en svært sjelden gang kan få denne bivirkningen.
 
Hva kan øke risiko for å utvikle kjevebensnekrose?
Flere osteoporosepasientene med kjevebensnekrose har i tillegg til bisfosfonater også brukt andre medisiner som kan påvirke benvevet. Mange hadde andre sykdommer i tillegg til osteoporose. Over 90% hadde hatt et tannkirurgisk inngrep før de fikk kjevebensnekrose.
 
Kan pasienter med osteoporose unngå kjevebensnekrose hvis man starter med bisfosfonat?
For det første er risiko for å utvikle kjevebensnekrose minimal hos osteoporosepasienter. For å illustrere dette: for en som starter med bisfosfonat for osteoporose er det større risiko for å dø i en trafikkulykke enn for å utvikle kjevebensnekrose. For sikkerhets skyld anbefaler man pasienter som skal starte med bisfosfonat intravenøst om å kontakte sin tannlege for å avklare om det i nær fremtid er aktuelt med tannkirurgiske inngrep. Disse bør være utført før eventuell start av behandling. Hvis man allerede har startet med bisfosfonat som tablett eller intravenøst, er risiko for kjevebensnekrose så liten at det ikke er
noen grunn til å unngå nødvendig tannbehandling. Det er ingen holdepunkter for at det er viktig å slutte med bisfosfonat før et eventuelt inngrep.
 
NOF har et eget temaark du kan medbringe til tannlegen. Det kan du få ved henvendelse til forbundet, eller bestille dette på mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
 
 

Pålogging medlem

Fakta om osteoporose (benskjørhet)

Osteoporose betyr at benvevet har mistet så mye kalsium (kalk) at det ikke lenger er så sterkt som før

Osteoporose anses av mange forskere som en risikotilstand og ikke en sykdom. Dette skyldes at begrepet omfatter alt fra tilstander med lav benmasse uten brudd til kronisk behandlingstrengende sykdom med flere brudd og store plager.

Noen har høyere risiko enn andre

Arv og gener har stor betydning. Spør mor og far

Kvinner rammes oftere enn menn

Sjelden før 55-års alderen

Rammer hele skjelettet

Ingen symptomer inntil osteoporotiske brudd er et faktum. Problemet er at du allerede kan ha mistet mye av benvevet før det oppstår et brudd.

Skjelettets benmasse og styrke reduseres gradvis

over tid slik at det kan oppstå brudd selv ved små

belastninger, særlig i hofte, håndledd og rygg

 

Har du spørsmål? Ring Osteoporosetelefonen!
Tlf. 45 26 91 11 - tast 2 (mandag og onsdag kl.12-15)
Se tidligere stilte spørsmål

Våre samarbeidspartnere

 

Takeda Logo 4C.pngm internett

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Copyright © 2010-2016 Norsk Osteoporoseforbund