Beregning av din risiko for brudd med hjelpemiddelet FRAX
Klikk her for beregning

"Har jeg økt risiko for brudd?"
Klikk her for å ta osteoporosetesten

Etablering av lokalforening i Norsk Osteoporoseforbund.
Retningslinjer

16.04.2017. Dagens tips. 1. påskedag. Hvordan behandles osteoporose?

Av generealsekretær Jan Arvid Dolve.
Dagens tips er hentet fra ett av våre 50 temaark om osteoporose. I dag også velger vi å ta med hele temaaket, slik at du best får innsikt i forståelsen av sykdommen. Det er behandling å få og behandlingen er virkningsfull slik at du kan faktisk få et bedre liv og en bedre livskvalitet med behandling.
Først må du ta symptomene på alvor, stille deg spørsmålet om du kan ha osteoporose eller beinskjørhet. Husk av arv er en viktig faktor å legge til grunn i din egen vurdering. Så kontakter du din fastlege, får henvisning til DXA-måling (det finnes 50 sykehus og medisinske sentre som tilbyr måling av benmasseni Norge). Når resultatet av en 20 minutters scanning foreligger, kan fastlegen iverksette behandlingstiltak.
 
I dag skal vi ta for oss den medikamentelle behandling av sykdommen og fortelle deg hva som finnes i "markedet".
Våre temaark er utarbeidet av vår sykepleier og kvalitetssikret av vår medisinske rådgiver som er professor dr. med. og en av landets fremste behandlere av diagnosen. Fortvil ikke - det er hjelp å få! Hjelp som kan forbedre livskvaliteten din. Husk at du selv tar ansvar for oppfølging slik at fastlegen og du kan forsikre deg om at behandlingen som er valgt virker hensiktsfullt. Oppfølgingen innebærer ny(e) måling(er) og ny(e) vurdering(er) av fastlegen. Du kan også be om henvisning til spesialist i sykehus, ellet et medisinsk senter. Du må "stå på" og ta dette på alvor. Det er ingen heldagsjobb, men du må være med på å sikre deg selv riktig behandling av de mange alternativer som finnes.
For å forstå hvorfor man kan bruke medisiner i behandlingen av osteoporose, må man først forstå hvordan sykdommen utvikler seg:
Knoklene våre består av benvev, og dette er et levende vev som gjennom hele livet brytes ned og bygges opp igjen. Denne nedbrytningen
og oppbygningen styres av levende celler. Hvis de nedbrytende cellene (såkalte "osteoclaster") fjerner mere benvev enn det de oppbyggende
cellene (såkalte "osteoblaster") kan lage, vil vi langsomt, men sikkert miste benvev fra knoklene. Knoklene blir tynne og svake, og de kan brekke bare ved små påkjenninger. Benbrudd med smerter og påfølgende redusert førlighet blir derfor osteoporosepasientens lidelse.
 
Hvordan kan man forhindre tap av benvev?
Behandlingen tar sikte på å forandre benvevets stoffskifte. Enten kan man bremse aktiviteten til cellene som bryter ned ben (osteoclaster), eller man kan øke aktiviteten til de som bygger opp ben (osteoblaster).
 
Hvilke medikamenter bremser nedbrytningen?
De mest effektive medikamentene man har virker ved å bremse nedbrytningen av benvev. Dette betyr at man kan stoppe videre tap, men det blir ikke noen vesentlig oppbygning av benmassen.
 
1) Bisfosfonater.
Kjemisk stoff som bare virker på osteoclastene, se eget temaark. (Kommer 2. påskedag).

2) SERM (raloxifen).

Virker som østrogen på benvevet, men har ikke østrogeneffekt på brystvev eller livmorslimhinne. Gir derfor ikke blødninger.

3) Østrogen.
Kvinnelig kjønnshormon, omtalt i eget temaark som finnes under fanen temaark (for medlemmer, krever innlogging).
 
4) Kalsium og vitamin D.
Brukes som tilskudd til alle med osteoporose, enten i kosten eller som tilskudd. Se eget temaark som finnes under fanen temaark (for medlemmer, krever innlogging).
 
5) Denosumab.
En slags ”vaksine” mot osteoporose. Gis som sprøyte (subcutan injeksjon, dvs. stikk i huden) to ganger i året. Selges under navnet Prolia.
 
Hvilke medikamenter øker oppbyggingen?
 
PTH er et hormon som bygger opp benvev hvis det gis som daglige injeksjoner. Se eget temaark om Forsteo, (krever innlogging).
Hvilket medikament bør du bruke?
Dette er et valg som må gjøres etter vurdering av din fastlege. Det er ikke vanlig å kombinere flere medikamenter bortsett fra at alle bør få nok
kalsium og Vitamin D.
 
Hvordan kontrollerer man effekt?
En blodprøve før start av behandling og etter ca. 4 - 6 mndr. kan vise om stoffskiftet i benvevet har forandret seg i riktig retning. Måling av benmasse kan vise at tap av benvev blir stoppet. Måling bør gjøres i rygg eller lårhals, og for de fleste vil det ikke være nødvendig å kontrollere før behandling har pågått i minst ett år. Hvor ofte man bør måle deretter må vurderes av din lege.
 
Hva med effekten på smertene?
Det er viktig å være oppmerksom på at hensikten med behandlingen er å stoppe bentap og redusere din risiko for å få flere brudd og derved mer smerter. Ingen av disse medikamentene har sikker lindrende effekt på de smertene som du allerede har fått.
 
Lykke til!. Ta gjerne en utskrift og medbring til din fastlege. Du kan også ringe vår informasjonstelefon som er åpen mandager og onsdager mellom kl. 12.00 og 15.00 (ikke idag). Telefonnummeret er: 4526 9111 og tast 2. Da treffer du vår sykepleier med snart 20 års erfaring med diagnosen, behandlingene, og smertene.... . Eller du kan melde seg inn i vårt forbund og bli medlem og sikre deg regelmessig tilgang til informasjon om osteoporose. Bruk hjemmesiden under fanen Medlemsskap. Da støtter du også "vårt arbeid" for en bedre hverdag som osteoporosepasient.

Pålogging medlem

Fakta om osteoporose (benskjørhet)

Osteoporose betyr at benvevet har mistet så mye kalsium (kalk) at det ikke lenger er så sterkt som før

Osteoporose anses av mange forskere som en risikotilstand og ikke en sykdom. Dette skyldes at begrepet omfatter alt fra tilstander med lav benmasse uten brudd til kronisk behandlingstrengende sykdom med flere brudd og store plager.

Noen har høyere risiko enn andre

Arv og gener har stor betydning. Spør mor og far

Kvinner rammes oftere enn menn

Sjelden før 55-års alderen

Rammer hele skjelettet

Ingen symptomer inntil osteoporotiske brudd er et faktum. Problemet er at du allerede kan ha mistet mye av benvevet før det oppstår et brudd.

Skjelettets benmasse og styrke reduseres gradvis

over tid slik at det kan oppstå brudd selv ved små

belastninger, særlig i hofte, håndledd og rygg

 

Har du spørsmål? Ring Osteoporosetelefonen!
Tlf. 45 26 91 11 - tast 2 (mandag og onsdag kl.12-15)
Se tidligere stilte spørsmål

Våre samarbeidspartnere

 

Takeda Logo 4C.pngm internett

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Copyright © 2010-2016 Norsk Osteoporoseforbund