Beregning av din risiko for brudd med hjelpemiddelet FRAX
Klikk her for beregning

"Har jeg økt risiko for brudd?"
Klikk her for å ta osteoporosetesten

Etablering av lokalforening i Norsk Osteoporoseforbund.
Retningslinjer

15.04.2017. Dagens tips! Påskeaften. Tema: Informasjon til deg som har fått osteoporose.

Av Generalsekretær Jan Arvid Dolve.
Her er dagen tips til deg som har fått diagnosen Osteoporose. Da er du helt sikkert i behandling allerede, men vi vil likevel "spe på litt" med informasjon.
Vi tar med hele temaarket vårt denne gangen, siden det er viktig informasjon og at du følger opp! Har du spørsmål kan du ringe vår sykepleier som betjener vår informasjonstelefon. Den er åpen mandager og onsdager mellom kl. 12.00 og 15.00. Her treffer du Synøve som har nesten 20 års erfaring i å svare på sørsmål om diagnosen. Hun har dessuten tilgang til solide fagkapasiteter av spesialister, som hun kan konferere med. Det er svar å få. Og hjelp å få - veiledning som kan øke livskvaliteten din - med osteoporose! Du bør og bli medlem i vårt forbund og få tilgang til regelmessig informasjon i vårt medlemsblad Osteoporose. Bruk hjemmesiden til å melde deg inn!
 
Vi får ofte følgende spørsmål:
Jeg har nylig fått osteoporose. Hvilke råd kan du gi, slik at jeg kan leve best mulig med denne sykdommen?
 
Svar:
 
Osteoporose er en tilstand hvor det er mindre benvev i knoklene enn normalt. Dette svekker knoklene, og de har lettere for å brekke.
Man har altså en økt risiko for å få benbrudd. Uten brudd gir tilstanden ingen plager, men brudd kan gi både smerter og innskrenket funksjonsevne.
Har man fått osteoporose, er det viktig å forhindre at man mister mer benvev fra knoklene. Fastlegen kan påvise om det er spesielle årsaker til at du har fått osteoporose, selv om man hos de aller fleste ikke finner noen bakenforliggende årsak til dette.
I alle fall trenger du god informasjon om hva osteoporose er, og hvordan du skal forholde deg til den. Det kan bidra til trygghet i hverdagen. En god dialog med fastlegen er derfor en forutsetning for at du skal takle sykdommen. Følgende områder bør belyses:
Ernæring: Et variert sammensatt kosthold er viktig i alle livets faser. For alle som får osteoporose er det spesielt viktig med tilstrekkelig mengde kalsium
(1000 – 1500 mg) og vitamin D (10 – 20 ug) for å redusere det bentapet som følger med alderen. Den enkleste måten å få i seg nok kalsium på er å drikke melk og spise andre meieriprodukter – som for eksempel ca ½ liter melk, gjerne surmelk, litt ost og yoghurt hver dag. Om du velger magre meieriprodukter, inneholder de like mye kalsium. Ellers er det en del kalsium i grønnsaker, poteter og noe i kornprodukter.
Frosne grønnsaker inneholder like mye kalsium som friske. Andre matvarer som inneholder kalsium er sesamfrø, nyper, mandler og nøtter. Dersom kalsiumbehovet ikke dekkes gjennom kosten, må du ta kalsium-tilskudd. Her finnes det mange produkter, og de fleste er tilsatt vitamin D.

Vitamin D er viktig for opptak av kalsium fra tarmen.

Det hjelper derfor ikke å få i seg nok kalsium hvis kroppen ikke samtidig får tilstrekkelig med vitamin D. Opptak av kalsium og vitamin D blir dårligere med årene, så det er viktig å ha litt å gå på. Vitamin D finnes i tran, fet fisk som laks, ørret, makrell og ål, og er tilsatt de fleste margarintyper og ekstra lettmelk. 1 barneskje tran eller 2 kapsler er tilstrekkelig mengde hver dag. Sola er en viktig kilde til vitamin D, og en ½ time i sola hver dag om sommeren er nok.
Det skal store mengder vitamin D til for at du skal få i deg for mye, så du kan godt ta tilskudd av kalsium med vitamin D, en vitamintablett - og spise fet fisk til middag uten at det blir for mye. Med alderen blir det et redusert behov for energi, men behovet for næringsstoffer er det samme.
Det stiller større krav til den maten du faktisk spiser. På mindre mengde mat skal du få i deg de nødvendige næringsstoffene. Det anbefales derfor en næringstett kost, dvs små porsjoner som samtidig inneholder nok energi, protein og andre næringsstoffer.
 
Vitamin K.
Det forskes på om økt inntak av vitamin K kan være viktig i forebygging og behandling av osteoporose. Dette vitaminet er nødvendig for benvevet, men
så langt har det ikke kommet resultater som sier at du bør øke inntaket av vitamin K. Vitaminet finnes i grønne grønnsaker, lever, soya - og melkeprodukter.
 
Kaffe.
Mer enn 1 liter kaffe pr dag (ca 6 kopper) er satt i sammenheng med høyere bruddrisiko, men årsaken til dette er usikker. Den har trolig en uheldig virkning på kalsiumbalansen, og vil også bidra til å fortrenge mer verdifull drikke fra kostholdet. Kos deg gjerne med kaffekoppene, men alt med måte, og bruk gjerne litt melk/fløte i kaffen.

Vekt.

Lav vekt er forbundet med økt risiko for å utvikle osteoporose. Og det er bedre med en stabil kroppsvekt, i stedet for stadig å utsette kroppen for slanking.
De som har lav vekt har lite ”polstring” rundt skjelettet, og vil derfor brekke lettere.
Et allsidig og tilpasset kosthold sammen med daglig fysisk aktivitet vil sikre en stabil vekt – uansett alder.
 
Fysisk aktivitet.
Kroppen vår er skapt for bevegelse, og å mosjonere har en positiv effekt på skjelettet. Gjør fysisk aktivitet til en naturlig del av hverdagen. Begynn
dagen med en god strekk av kroppen i senga før du står opp, og kanskje noen lette øvelser. Gå trapper fremfor å ta heis, og gå i stedet for å ta buss/trikk hvis mulig. Dersom du skal mosjonere på annet vis, er det viktig å finne en aktivitet du trives med. Det er ikke så mye som skal til:
En ½ times tur tre ganger i uken kan være nok. Gå gjerne i ulendt terreng. Det vil stimulere skjelettet og samtidig styrke muskulaturen slik at du får bedre balanse. Mange synes det hjelper å bruke gåstaver. Dans eren annen måte å bevege seg på. Det er også gunstig med noe styrketrening av ryggmusklene. Mange synes øvelser i varmt basseng gjør godt, og andre synes sykling er en fin aktivitet, men disse stimulerer ikke skjelettet i samme grad. Men det
viktigste er at du finner din form.
 
Fallforebygging.
Ettersom bruddfaren øker ved osteoporose er det viktig å lære hvordan du kan unngå å falle. Det kan gjøre deg tryggere i dine daglige aktiviteter.
De fleste fall skjer i hjemmet, så tenk igjennom hvordan boligen din er innredet. Eksempler på dette er: God belysning, sklisikring av løse tepper og ryer, sklisikring i badekar/dusj, sjekk av syn, bruk av hoftebeskytter og jevnlig sjekk av medisiner. Noen medisiner som sovemedisin, antidepressiva og smertestillende medisiner kan gi bivirkninger som døsighet og svimmelhet og øker dermed fallfaren. Ellers er det viktig med gode sko, rekkverk til støtte i trapp og bruk av brodder på skotøy vinterstid. Du bør videre tilstrebe en hensiktsmessig måte å bruke kroppen på, som for eksempel at du løfter riktig –
bøy deg i hofter og knær mens ryggen holdes rett. Dersom du skal løfte noe fra gulvet, så hold det nærmest mulig kroppen. Unngå i størst mulig grad arbeidsstillinger hvor ryggen holdes i framoverbøyd stilling.
Skal du bære noe, så fordel vekten på begge hender. Dette er prinsipper for god kroppsbruk som alle burde følge, men som ofte blir glemt i hverdagen.

Røyking.

Det finnes stoffer i sigarettrøyk som reduserer aktiviteten til de cellene som produserer nytt benvev. En 60 år gammel kvinne/mann som røyker kan ha et skjelett som en 75-åring. Så det beste er om du kan stumpe røyken eller redusere forbruket! Det er også andre positive helse-effekter ved det å slutte å røyke.
 
Medikamenter.
I tillegg bør det vurderes om du trenger medikamentell behandling for osteoporosen. Her finnes det flere preparater å velge i. Hva som er best
behandling for deg, må du diskutere med din fastlege. Dersom du skal begynne med medikamenter for sykdommen, er det lurt om du får målt
benmassen etter 1-2 år, slik at du får kontrollert om du har hatt effekt av medisinen.
Benmålingen må skje i samme apparat som du målte benmassen første/forrige gang. Dette for at svarene lettere kan sammenlignes.
 
Oppsummering:
Som du ser er det er mange ting du selv kan gjøre for å få en god hverdag - tenk muligheter i stedet for begrensninger. Du kan leve godt med din osteoporose. Dine begrensninger sitter i ditt eget hode!
Lykke til!
 

Pålogging medlem

Fakta om osteoporose (benskjørhet)

Osteoporose betyr at benvevet har mistet så mye kalsium (kalk) at det ikke lenger er så sterkt som før

Osteoporose anses av mange forskere som en risikotilstand og ikke en sykdom. Dette skyldes at begrepet omfatter alt fra tilstander med lav benmasse uten brudd til kronisk behandlingstrengende sykdom med flere brudd og store plager.

Noen har høyere risiko enn andre

Arv og gener har stor betydning. Spør mor og far

Kvinner rammes oftere enn menn

Sjelden før 55-års alderen

Rammer hele skjelettet

Ingen symptomer inntil osteoporotiske brudd er et faktum. Problemet er at du allerede kan ha mistet mye av benvevet før det oppstår et brudd.

Skjelettets benmasse og styrke reduseres gradvis

over tid slik at det kan oppstå brudd selv ved små

belastninger, særlig i hofte, håndledd og rygg

 

Har du spørsmål? Ring Osteoporosetelefonen!
Tlf. 45 26 91 11 - tast 2 (mandag og onsdag kl.12-15)
Se tidligere stilte spørsmål

Våre samarbeidspartnere

 

Takeda Logo 4C.pngm internett

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Copyright © 2010-2016 Norsk Osteoporoseforbund