Beregning av din risiko for brudd med hjelpemiddelet FRAX
Klikk her for beregning

"Har jeg økt risiko for brudd?"
Klikk her for å ta osteoporosetesten

Etablering av lokalforening i Norsk Osteoporoseforbund.
Retningslinjer

Etter landsmøtet 14. mars 2017. Styresammensetning og en kort oppsummering.

Landsmøtet i NOF ble gjennomført tirsdag 14. mars på SAS Radisson Blu på Gardermoen.

29 deltakere var påmeldt og deltok både i landsmøteforhandlingene og i fagprogrammet for lokalforeningsrepresentanter og likemenn. Denne gangen valgte NOF å avvikle landsmøtet over én dag. Styret hadde styremøte dagen før, men pga. av reise var det mange som møtte den 13. på kvelden.

Vanlig årsmøtesaker ble behandlet og landsmøtet ble ledet av forbundsleder Liv Broback Arntsen. Av de formelle saker landsmøtet fikk til behandling var årsmeldingen for 2016 som sammen med regnskapet for 2016 ble enstemmig vedtatt (godkjent).  Revisjonsrapporten ble fremlagt og tatt til etterretning. Landsmøtet vedtok med 26 stemmer for og 3 stemmer mot- å øke kontingenten fra og med 2018, med kr. 50. Fra kr. 350 til kr. 400,-. Honorar til styret ble uforandret. Valg ble gjennomført og nestleder, ett styremedlem samt ett varamedlem var på valg for 2 år. Alle tre tok gjenvalg og dermed ble styret uforandret i perioden 2017-2018. Neste år er det valg på forbundsleder, to styremedlemmer og ett varamedlem. Medlemmene kan få tilsendt protokoll fra landsmøtet 2017 ved å kontakte generalsekretæren på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Medlemmene Gerd Fjellum fra Oslo, Anne-Marie Binde Lorås fra Levanger og Conny Dal fra Nannestad, ble tildelt æresdiplom for sine lange engasjementer for osteoporosesaken lokalt. Æresdiplom ble overrakt Conny Dal fra Nannestad, som også fortalte fra opprinnelsen til osteoporose-engasjementet i Nannestad. Gerd og Anne-Marie får sine diplomer overrakt ved lokale tilstellninger med det første.

Etter landsmøtet var det fagprogram. Professor dr. med. Erik Fink Eriksen foreleste om anorexi, diagnosen man stifter oftere bekjentskap med gjennom spørsmål og svar om osteoporose. Særlig er det den yngre generasjonen som i eldre dager kan relatere sin osteoporose til dette "sannsynlige bildet". Det er grunn til å være oppmerksom på denne sykdomsgruppen nå, de må hjelpes her og nå, skal de unngå eller redusere faren for beinskjørhet i fremtiden.

Instruktør i "Buff Bones" Siv Siem var invitert fra Stavanger og foreleste og demonstrerte treningsmetoden "Buff Bones" for alle deltakerene som også fikk prøve noen øvelser selv. Dette er åpenbart en ny treningsform relatert til osteoporosepasienten, utviklet av Rebecka Rotstein fra USA, tidligere balettdanserinne. Etter å ha sett og kjent noen av øvelsene, merker man at med rolige, balanserte øvelser uten "tempo og rykk og napp" oppnås det likevel gode effekter for våre muskelgrupper og som dermed også har stor innvirkning på balansen. Muskelgruppene blir aktivert og "det kjentes", sa mange av de som var tilstede. Heldige er de i Stavanger som har muligheten til å delta i treningsgrupper innen Buff Bones. Se artikkel i bladet nr 1 2017. Siv Siem er den eneste godkjente instruktør i Norge, men vi håper og tror dette vil endre seg med det første. I allefall kunne det føles som en ideell treningsform for osteoporosepasienter.

Sist ut i årets landsmøte var forbundets nestleder Ingrid Olga Hallan, som holdt et (forrykende) interressant foredrag om "Mestring og livsglede" som både var innholdsrikt, morsomt og med mye alvor - til noen og enhver. Dette var siste post på dagens program og alle har gitt oss en tilbakemelding om at landsmøtet var meget vel gjennomført i 2017.

 

Pålogging medlem

Fakta om osteoporose (benskjørhet)

Osteoporose betyr at benvevet har mistet så mye kalsium (kalk) at det ikke lenger er så sterkt som før

Osteoporose anses av mange forskere som en risikotilstand og ikke en sykdom. Dette skyldes at begrepet omfatter alt fra tilstander med lav benmasse uten brudd til kronisk behandlingstrengende sykdom med flere brudd og store plager.

Noen har høyere risiko enn andre

Arv og gener har stor betydning. Spør mor og far

Kvinner rammes oftere enn menn

Sjelden før 55-års alderen

Rammer hele skjelettet

Ingen symptomer inntil osteoporotiske brudd er et faktum. Problemet er at du allerede kan ha mistet mye av benvevet før det oppstår et brudd.

Skjelettets benmasse og styrke reduseres gradvis

over tid slik at det kan oppstå brudd selv ved små

belastninger, særlig i hofte, håndledd og rygg

 

Har du spørsmål? Ring Osteoporosetelefonen!
Tlf. 45 26 91 11 - tast 2 (mandag og onsdag kl.12-15)
Se tidligere stilte spørsmål

Våre samarbeidspartnere

 

Takeda Logo 4C.pngm internett

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Copyright © 2010-2016 Norsk Osteoporoseforbund